Strax innan jag kom fram till UNIS igår morse fick jag syn på ett djur som jag först trodde var en stor hund. Men det visade sig faktiskt vara en ren! Dock utan horn och med ovanligt korta ben (enligt mig). Den såg att vara vilse och snurrade runt några varv på fältet, innan den hittade en väg och sprang vidare.
Det var faktiskt en ganska spännande dag igår! Mitt under föreläsningen, strax innan klockan tolv, satt plötsligt att studenterna och tittade ut genom fönstret, istället för att titta på föreläsarens powerpoint. Föreläsaren fortsatte, men ganska snabbt spred sig ryktet i salen att vi faktiskt kunde se direkt solljus! På två bergtoppar lyste snön upp i ett varm och gult ljus, det var faktiskt helt underbart att se!
Tyvärr fick jag inga bilder på varken renen eller solljuset och så blev det även med norrskenet(!) som vi såg senare på kvällen. Här försökte jag ta några bilder, men innan jag insåg att jag skulle ha stängt av autofokus så var den gröna himlen borta igen. Det tog dock några timmar och det var riktigt häftigt att se! Förhoppningsvis kommer de igen och om jag inte lyckas ta några bilder då, så får jag fråga min granne om några kopior. Han lyckades ta några riktigt bra, med hjälp av stativ!
Idag har vi varit ute hela dagen, i klart och kallt väder. Jag är helt slut och borde egentligen gå och lägga mig, men första vill jag berätta om vår första dag på fältet. Efter en händelserik färd upp på glaciären bakom Longyearbyen, där en instruktör fastnade med skotern i isen och en annan körde fel och kom vilse, så kunde vi i alla fall börja sätta upp vår mätstationer! Just nu mäter vi vindhastighet på 3 nivåer, temperatur och luftfuktighet på två, strålningen (både långvågig och kortvågig, upp och ner) samt snöegenskaper på fyra djup.
utsikten från från mätstationen |
våra skotrar :) |
Felix och Eva sätter upp vindmätaren |
Vad målet med dessa mätningar är, är faktiskt lite oklart, men egentligen är det väl att vi ska få en bättre förståelse för hur observationer är gjorda, framförallt under speciella förhållanden som råder på t.ex. nordpolen. Vi kommer även bli ganska bra på att analysera datan och titta på turbulensen i atmosfärens nedersta gränsskikt. Kanske kan vi dra några slutsatser om hur tex. temperaturen varierar över glaciären och koppla det till atmosfärens struktur. Något måste vi alla fall komma fram till, för vi ska skriva fler rapporter baserade på mätningarna.
Skoterkörningen känns ganska bra i alla fall och det är väldigt roligt att köra! Jag blev lite orolig i morse när vi fick veta att vi skulle köra på is, men det visade sig inte vara några stora områden. Så länge man inte gasar när man är på isen, så går det bara bra! :
På vägen hem till Nybyen hade jag ett samtal med Rogier från Holland. Han doktorerar på Risö i Danmark, men det visade sig att han också hade sökt min tjänst, när den var utlyst! Han var naturligtvis nyfiken och undrade om jag var nöjd med min anställning :) Jag säger det igen, vår forskarvärld är verkligen liten!
2 kommentarer:
Hej Cecilia!
Låter som en lyckad dag och inga isbjörnar på isen då? Bara en ren i byn...
Det var jättemånga snöskotrar, har ni vars en? Ja du forskar inom ett "litet" område det är inte så många som är insatta i problemen med klimatet det är bra att en del yngre vill skaffa sig kunskap, för framtiden.
Skicka en kommentar