söndag 4 mars 2012

Icebreaker Party

Fredagens arbete blev ganska lyckat. Även om det kom en del vindbyar på förmiddagen lyckades vi göra tre omgångar mätningar med en s.k. tethered weather balloon. Vi fyllde ballongen med helium och hissade sedan upp den i luften sakta med säkert. Under ballongen hängde ett litet instrument som mätte lufttemperatur, fuktighet och vindhastighet i en riktning. Första omgången kom ballongen inte så långt upp innan vinden blev för stark (>10 m/s), men sista gången var den uppe >200m. Linan är 3 km lång och teoretiskt borde ballongen klara upp till 400m, men inte denna gången. När man gör andra mätningar med också s.k. radiosonder, kan ballongerna gå upp flera kilometer, men då är de mindre och då släpper man bara iväg dem (de går fortare och man förlorar sitt lilla instrument).

Under tiden som vi jobbade med ballongen så var det en finskt TV-team på plats och filmade oss. Det var ett vetenskapsprogram på YLE som ville ha några "in-action"-bilder på klimatforskare. De har följt med vår föreläsare Tiina till Svalbard och gjorde några intervjuer med henne. Mig gav dem bara instruktioner om var jag skulle titta... ner i kameran, upp på ballongen och ner igen :)

På kvällen hade vi en egen liten Friday Gathering i vårt kök. Vi bjöd över de andra studenterna från kursen som inte bor i vår korridor. Det var en trevlig stämning och jag kom inte i säng förrän efter kl 3.00. Då hade jag också varit ute en sväng och tittat på Norrsken igen. Det var fruktansvärt kallt ute den kvällen och jag lyckades inte ta några bilderna denna gången heller, så här ger jag er några från en av mina kollegor istället.
picture taken by Felix Pithan

picture taken by Felix Pithan
Eftersom det blev en sen kväll, blev det även en sen morgon... men till sist kom jag upp och följde med Ilona på en promenad, på platt mark den här gången! :) Vi gick upp till Svalbard kyrka, via några butiker i byn och sedan tillbaka till Nybyen igen. Det var skönt med lite frisk luft. Vädret var helt okej, snöade lite grann, men inte så kallt. Vi gick förbi några väldigt gamla kyrkogårdar på vägen. Jag blev lite förvånad när jag såg dem för jag vet att ingen får varken dö eller föddas på Svalbard idag. Alla kroppar transporteras till fastlandet och här finns inget BB. Gravarna måste vara från den gamla tiden, typ 50 stycken... inte speciellt många.

Eftermiddagen ägnades åt artikelläsning fram tills det var dags att göra sig i ordning för kvällen. Vi skulle på Icebreaker Party på UNIS med tema Fairytale (sagor). Vi bestämde oss till sist för att vara troll, medan Andreas var trolljägare! Några hade varit upp i den gamla gruvan tidigare på dagen och hade med sig lite kol tillbaka som var perfekt för att smeta ut i ansiktet. Vet inte riktigt hur hälsosamt det är... men det funkade väldigt bra! :) Jag tuperade mitt håret och klädde mig i svart, redo för fest!

Hela kantinen på UNiS var dekorerad och vi var en bra blandning av olika figurer; troll, smurfar, peter pan, isbjörnar, shrek, snövit, rödluvan, Hans & Greta, med flera... Till middag bjöds vi på The Little Mermaid (fisk med pasta). Det var väldigt många studenter och anställda samlade som bland annat skulle genomföra en organisationstävling, allt ifrån att 'sparka hatten av pinnen' till jeopardy och bygga torn med ölburkar. Min och Evas grupp vann såklart hela tävlingen, mycket stolt! ;)

Efter en lång kväll med livemusik och diverse arrangemang så tog vi till sist promenaden hem igen och somnade ganska snabbt. Efter två sena kvällarna var det ännu svårare att komma upp idag (jag börjar bli för gammal för att festa 2 kvällar i rad :) ), men det var bara att ta sig i kragen och läsa klart sin artikel. Imorgon är det fältarbete igen och på tisdag är det seminarium. Då är det bara en vecka kvar till examen, som jag börjar bli lite orolig för... eftersom vi inte har någon direkt kurslitteratur, så vet jag inte hur jag ska plugga till den... men vi är alla i samma situation. Jag har i alla fall lärt mig ganska mycket på föreläsningar, seminarium och projektarbete, kanske det räcker?

2 kommentarer:

Maud sa...

Hej Cecilia!
Du verkar ha haft en intensiv men rolig helg och grattis till vinsten! Här har vi inte festat alls eftersom Camilla är sjuk, hon har öroninflammation sedan i fredags eftermiddag och har lidit rejält i två dagar nu. Moa och jag hushållsjobbar och leker. Stor kram

Leif sa...

Vad då för gammal, för fester, du har inte ens fyllt 27, kom igen.
För dina prestationer på Svalbard känner jag mig stolt över. Du klarar säkert alla problem som dyker upp.